Juho Rutila Piraattiajatuksia

Tekijänoikeusjärjestöillä on olematon muna/kana-ongelma

  • Taulukko
    Taulukko

TTVK ry:n tuoreimman kyselyn mukaan kulttuurin ja viihteen laillinen nettikäyttö on kasvussa. Tästä kiitos kuuluu yhä kehittyville ja entistä helppokäyttöisimmille nettipalveluille. Jostain syystä TTVK ry ja muut tekijänoikeusjärjestöt esittävät kuitenkin suurimmaksi esteeksi laillisten palvelujen kehittymiselle piratismin. Kyseessä on olematon muna/kana-ongelma.

Yksi suuri syy viihteen luvattomalle nettilatailulle on juurikin laillisten palvelujen heikko saatavuus. Alla laitonta ja laillista palvelua vertaileva taulukko elokuvan näkökulmasta.

Jäiköhän jotain? Ai niin, hinta, mikä tosin ei ole keskiverto piraatille se tärkein kysymys.

"Internet-piratismi on silti edelleen merkittävä ongelma ja suurin yksittäinen este laillisen sisältökaupan kehittymiselle." Tätä mantraa mm. TTVK ry jaksaa toistaa päivästä toiseen. Piratismi ei ole este laillisen sisältökaupan kehittymiselle, vaan se on reaktio laillisen sisältökaupan kehittymättömyydelle.

Voimme kuvitella olevamme klassisen muna/kana-ongelman ääressä. Elokuvien oikeuksien omistajat eivät uskalla perustaa laillista videopalvelua, joka tarjoaisi raksin jokaiseen taulukossa olevaan kohtaan, koska "muuten elokuvien kopiointi ihmisten kesken olisi niin helppoa". Eli hyvän laillisen palvelun perustaminen aiheuttaisi piratismia. Toisaalta, koska elokuvien oikeuksien omistajat eivät tarjoa kunnon laillista videopalvelua, piraatit jakavat elokuvat keskenään laittomasti ja saavat enemmän rakseja.

Kun asiaa vähän aikaa ajattelee, huomaa ettei piraatitonta maailmaa ja koko muna/kana-ongelmaa ole edes olemassa. Tiedostojen jakelua ei voida estää ilman netinkäyttäjien koneiden haltuunottoa. Luvatonta jakelua voidaan vähentää vain tarjoamalla laillisia videopalveluja, jotka voivat rastittaa kaikki taulukossa olevat kohdat. Hinta ei ole loppupeleissä edes se oleellinen kysymys.

PS. Voit tukea vaalityötäni Flattr-palvelulla: Flattr this tai Hämeen Piraatteja lahjoittamalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat