Juho Rutila Piraattiajatuksia

Mitä maksaa kolmesta poikki?

Ranskassa otettiin jokin aika sitten käyttöön ns. HADOPI-laki. Ranskaan perustettiin virasto, jolle tekijänoikeuksien haltijat voivat ilmoittaa haluamiaan internet-yhteyksiä. Ilmoitukset välitetään edelleen yhteyksien haltijoille. Kun yksi yhteys saa kolme varoitusta, katkaistaan se määräajaksi. Niin, kaikki tämä järjettömyys, koska levy-yhtiöt eivät osaa mukautua muuttuvaan yhteiskuntaan.

Nyt on tullut ensimmäiset tulokset tästä järjestelystä. Ranskalainen internet-yhteyksien tarjoaja on joutunut nostamaan hintojaan. Ilmeisesti hintoja ei olisi tarvinnut nostaa niin paljon ja HADOPI yksinään ei aiheuttanut koko nostopainetta. Uusi laki oli kuitenkin oleellinen tekijä ja oli tietysti etukäteen tiedossa, että ei tekijänoikeuksien haltijat koko lystiä maksa. Ja silloin kun sanotaan, että kulut maksetaan puoliksi yhteyksien tarjoajien kanssa, tarkoitetaan tietysti kuluttajaa.

Suomessa TTVK:n Antti Kotilainen olisi valmis antamaan vasemman pikkurillinsä (no ehkä vähän lobbausrahaa kuitenkin) samanlaisesta laista Suomeen. Edellisessä linkissä mainitaan, että piratismi aiheuttaa 355 miljoonan euron menetykset. Menetykset kenelle? Ensinnäkin summa on varmasti yläkanttiin ja toiseksi "menetyt" rahat kulutetaan muihin medioihin. Juuri tekemäni mutu-tutkimuksen mukaan ehdotettu katkaisumenettely aiheuttaisi 355 miljoonan euron menetykset. Eli laki kannattaa jättää säätämättä, kun menetysten määrä pysyy kuitenkin samana.

Ei ole oikein, että internetin käyttäjiä rankaistaan kohoavilla maksuilla, jotta TTVK voi pitää rahoittajansa tyytyväisinä ratkoessaan piratismiongelmaa kovalla kädellä. Varoituskirjemenettely oli ensimmäinen askel kohti suurta tyhmyyttä. Seuraavaa askel pitää torpata.

Flattr this

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

K Veikko

"aiheuttaa 355 miljoonan euron menetykset"

Tämä "menetyksien" laskeminen on yhtä lailla tuulesta temmattu luku kuin on "verotulojen lisääntyminen" kieltämällä harmaa yritystoiminta maassa.

Menetysten laskeminen perustuu kaavaan, jonka mukaan 13 -vuotias piraatti olisi (mielellään) maksanut oikeuksien omistajille 100'000 euroa ladatusta musiikista, mutta säädösten löysyydestä johtuen jätti suorituksen tekemättä.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Vaikka kukaan ei enää koskaan ikinä ostaisi lainkaan kulttuuria, vaan kaikki tyytyisivät ilmaisiin CC-lisensoituihin, ei rahaa silti "menetettäisi". Se ei katoaisi mihinkään. Se käytettäisiin vain muihin tuotteisiin.

On tuotteen myyjän tehtävä myydä tuotetta, josta asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Ei ole poliitikkojen tehtävä luoda lakeja, jotka auttavat yritysmaailman mammuutteja ylläpitämään vanhentuneita palvelumallejaan.

Waretus ei tapa mediateollisuutta. Mediateollisuus tekee itsemurhaa.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Pitää muuten myös muistaa, että se, mitä kolmesta poikki (ja muu tiukka tekijänoikeuslainsäädäntö) maksaa, ei ole pelkästään rahallista. Se maksaa meille myös yksityisyydensuojan, yhteiskuntaan osallistumisen jne. Jos vaikka työttömältä menisi netti vuodeksi alta, olisi aivan turha luulo kuvitella, että työtön saisi jostain haettua töitä nykypäivänä ilman nettiä. Kalliiksi tulee myös tätä kautta, kun välillisiä kustannuksia lähdetään laskemaan.

Toimituksen poiminnat