Juho Rutila Piraattiajatuksia

Varoituksen sana kaikille Internet-liittymän omistajille

Seuraava kirjoitus julkaistiin Etelä-Suomen Sanomien mielipidepalstalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan lakiesitystä, joka toteutuessaan sallisi yksityisen yrityksen tai yhdistyksen lähettää virallisen oloisen kirjeen valitsemansa internet-liittymän haltijalle. Ensimmäisenä jonossa on kärkkymässä Tekijänoikeuden Tiedotus- ja Valvontakeskus, TTVK. Nimestään huolimatta TTVK ei ole mikää virallinen toimija vaan aivan tavallinen rekisteröity yhdistys, jonka tehtävä on lobata jäseniään hyödyttäviä lakeja eduskunnassa. TTVK:n johtajalla on yhtä paljon toimivaltaa tavallista kuluttajaa kohtaan kuin paikallisen urheiluseuran johtajalla.

Kun tällainen viralliselta kuulostava yhdistys lähettää internet-yhteyden haltijalle virallisen oloisen kirjeen, jossa kerrotaan vastaanottajan tehneen tuhmuuksia Internetissä ja ehdotetaan asian hyvittämisestä sopivalla summalla, voi monella mennä sormi suuhun. Harva lähtee kyseenalaistamaan esimerkiksi verottajalta, oikeasti virallista, saamaansa postia tai maksukehoitusta.

Internet-liittymien haltijoiden yhteystiedot tulisi olla selvitettävissä vain viranomaisilla. Niitä ei voida alkaa jaella yksityisille yhdistyksille vain sen takia, että yhdistys on nähnyt liittymän osoitteen ikävässä paikassa. Poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee. Ei TTVK ry.

Jos tämä lakiesitys saadaan puskettua tietosuojavaltuutetun vastustuksesta huolimatta läpi, kehotan suhtautumaan TTVK:lta ja kumppaneilta saamaanne postiin samalla vakavuudella kuin sähköiseen roskapostiin: suoraan roskakoriin.

Flattr this

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Henry Bjorklid

No kannattahan niihin vastata:
Lähettää heille laskun, samoin sanakääntein kuin mitä he käyttävät. Laskun perustana:

- Uhkailun lainperäisen tarkistukseen käytetty aika a' 50 €/tunti.
- Vastinekirjeen kirjoittamiseen käytetty aika a' 50€/tunti.
- Postinkäsittely 6,50 €.

Kohtuullisen laskun loppusumma voisi olla noin 200 - 500 €, riippuen uhkailujen kattavuudesta.
Poikkeuksena henkilö joka tarvitsee näihin asioihin ulkopuolista apua, jolloin laskutetaan myös:
- Asiaan perehtymisaika + mahdolliset matkakorvaukset.

Kirjeen lopussa kerrotaan, että jos he eivät maksa, asia etenee poliisitutkintaan "uhkauskirjeiden alkuperän ja varsinaisen toimeenpanijan selville saamiseksi" ja siitä edelleen syyttäjälle syyteharkintaan.

Tästä koituvien lakiasiain kulut laskutetaan erikseen, sekä mahdolliset ulosotto ja muut juriidiset kulut.
-----------------

Tästä kuvasta selvinnee miten asiaan tulee suhtautua:

http://i11.photobucket.com/albums/a189/Henry-Finla...

Henry Björklid

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

siis lähetettäisiinkö tuollaisia kirjeitä täysin satunnaisille nettiyhteyden omistajille, vaikkei mitään arveluttavaa olisi ikinä netissä tehnytkään?? tuohan on vielä törkeämpää huijausta ja rahastusta kuin se, kun minulle on joskus lähetetty laskuja terveyskeskuskäynneistä, joita ei todellisuudessa ole tapahtunut XP (onneksi selvitin asian enkä epähuomiossa maksanut... )
Kuka hullu nyt tuollaisen läpimädän huijausriistoprojektin tekisi lailliseksi? :O

Käyttäjän juhorutila kuva
Juho Rutila

Tosiaan, tapa, jolla noita nettiosoitteita selvitetään, on hyvin virheherkkä ja maailmalta on paljon esimerkkejä, jossa vääriä osumia on tullut. Sen takia noihin kirjeisiin tulee suhtautua varauksella. Kuluttaja huomaa normaalin roskapostin, mutta teleoperaattorilta tullut suora kirje voi olla epäselvempi tapaus.

Toimituksen poiminnat