Juho Rutila Piraattiajatuksia

Älä syötä patenttitrollia

Löysin TechDirt-blogista vastineen Christopher Mimsin artikkeliin niin sanottujen "patenttitrollien" hyödyllisyydestä. Artikkelissaan Mims ehdottaa, että pieni yritys, jonka rahkeet eivät riitä isojen pelaajien haastamiseen patenttikysymyksissä, voisi hyötyä hakemastaan patentista myymällä sen patenttien kahmimiseen erikoistuneelle yritykselle, patenttitrollille. Patenttitrolli sitten hoitaisi isojen yritysten haastamisen. Mielenkiintoisen artikkelista tekee myös se, että siinä käytetään esimerkkinä suomalaista JoikuSoft Oy:tä ja heidän JoikuSpot-ohjelmaansa.

JoikuSoft toi ensimmäisenä Symbian-puhelimille 3G-yhteyden jakamisen langattomasti lähellä oleville tietokoneille. Ohjelma on toimiva ja käytän sitä itsekin. Ilmeisesti JoikuSoft on aikoinaan hakenut tälle innovaatiolle patenttia. Mimsin artikkelissa pahoiteltiin, ettei JoikuSoft ole vielä saanut patenttia ja näin ollen heiltä jää huimat lisenssimaksut saamatta useiltakin eri toimijoilta, jotka nykypäivän älypuhelimissa mahdollistavat nettiyhteyden jakamisen. Artikkelissta spekuloitiin JoikuSoftin mahdollisuudella myydä patentti patenttitrollille.

Tämä esimerkki jälleen kerran tuo esille ohjelmistopatentteihin liittyviä ongelmia. Ensinnäkin patenttimaailmassa rahaa pitää olla, jotta oman innovaation pystyy suojaamaan isoilta yrityksiltä. Suojaaminen ei siltikään aina onnistu. Yritykset tuntevat tarvetta hakea patentteja eri syistä. Joillekin syy voi olla suojaaminen ja näin asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden vakuuttelu, toisille taas rahoittajien houkuttelu. Patentti voidaan myös hankkia puolustukseksi. Joka tapauksessa liikaa resursseja kulutetaan patentoimiseen ja sen kanssa taisteluun. Loppupeleissä kuluttaja maksaa enemmän ja lakifirmat hierovat käsiään.

Toinen ongelma on yksinkertaisten asioiden patentoiminen. Esimerkkinä ollut JoikuSoftin "innovaatio" ei teknisesti ole niin monimutkainen asia, että se olisi patentoitava. Moni muukin nykyään tarjoaa samaa tekniikkaa ja veikkaanpa, että ne on teknisesti toteutettu eri tavalla kuin JoikuSoftin alkuperäinen idea. Epäsopivien "keksintöjen" patentoiminen on suuri ongelma nykyään ei vähiten patenttitrollien takia.

Kyselin JoikuSoftin toimitusjohtaja Tom Ojalalta kommentteja artikkeliin. Sinänsä JoikuSoftilla tuntuu olevan terve idea tehdä liiketoimintaa tarjoamalla hyviä ohjelmistoja loppukäyttäjille eikä istua patenttien päällä ja haastaa muita oikeuteen. Ojala ei halunnut paljastaa onko JoikuSoft lisensoinut patentoimaansa tekniikkaa muille. Villi arvaukseni on, että tällä saralla yritykselle ei hirveästi tuloja tällä hetkellä tule. JoikuSoftilla patentoiminen nähdään innovaatioiden suojaamisena. Eipä tuo patentti kovin hyvältä suojalta näytä, jos katsoo väitteitä Mimsin artikkelissa. Aika näyttää, mitä JoikuSoft tulevalla patentillaan sitten loppupeleissä tekee.

Flattr this

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

JoikuSoftilla ei olisi käsittääkseni Suomessa mitään mahdollisuutta patentoida ideaansa, sillä Suomessa tunnustetaan vain tietynlaisia ohjelmistopatentteja. Idea ei ole patentoitavissa ja vaikka olisikin, erilaiset tietokoneiden käyttöjärjestelmät ovat tehneet saman jo pitkään. Joikuspot on toimivaksi ja helpoksi tehty softa yksinkertaiseen työhön, erittäen onnistunut tuotos siis. Osassa puhelimia (kuten esim. oma N900) tulee jo vakio-ohjelmistoissa samankaltaiset softat mukana.

Käyttäjän juhorutila kuva
Juho Rutila

Ilmeisesti toi patentti on haettu myös USA:ssa, missä patentteja kai myönnetään mille tahansa. Joka tapauksessa JoikuSoft voi päästä haastamaan "loukkaavia" firmoja. Pääsis mukaan oheiseen kuvaan (http://www.flickr.com/photos/floorsixtyfour/506124...).

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Haastaminen ja oikeuden käynti vaan on niin kallista että isommalla firmalla on varaa ajaa joku pikkuisempi pulju konkurssiin pelkillä lakivalituksilla, vastakanteilla ja muulla ikävällä.

Sääli sinällään että torkkupeitoista kirjoitetaan sata postausta ja kymmenentuhatta kommenttia, vaikkei se asia ole mitenkään Suomelle elintärkeä.. Sanavapaudesta, lainsäädännön kehityksestä yms ei kukaan kommentoi mitään.

Toimituksen poiminnat