Juho Rutila Piraattiajatuksia

Lääkepatentit tutkimuksen tiellä

Taannoin Alzheimerin taudin parissa toimivat tutkijat olivat ongelman edessä. Taudin tutkiminen oli hankalaa ja vaati isoja resursseja. Jokin aika sitten taudin tutkimisen edistymisestä tuli hyviä uutisia. Tutkimus oli edennyt aimo harppauksin. Syy tutkimuksen etenemiseen oli mielenkiintoinen.

Tutkijat olivat sopineet keskenään julkaisevansa kaikki tautiin liittyvät tutkimustulokset heti ja vapaasti netissä kaikkien ihmisten saataville. Lisäksi he sopivat, ettei kukaan patentoisi tai muuten suojaisi tuloksiaan vaan ne olisivat vapaasti käytettävissä. Rahoitus tutkimukseen kerättiin kansallisilta instituuteilta ja yrityksiltä.
Kuten sanottu, kokeilu oli menestys. Kokeilu oli myös hyvä esimerkki vapaan ja avoimen tutkimuksen hyödyistä. Mitä useampi pääsee hyödyntämään muiden jo tekemää työtä, sitä parempi kokonaisuudelle. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen.
Patentteja on totuttu pitämään keksimisen ja innovoinnin moottorina. Todellisuudessa vaikutus onkin päinvastainen. Patentit ja immateriaalisuojat lukitsevat tiedon yhdelle toimijalle, joka oman mielivaltansa mukaan voi sitä lisensoida eteenpäin. Lisäksi tulokset yleensä salataan ennen kuin niille haetaan patenttia. Yleinen etu kärsii. Patentit myös aiheuttavat aikaa ja rahaa vieviä oikeustaisteluja eri toimijoiden välillä.
Etenkin lääkkeiden ja tautien tutkimuksessa olisi erittäin tärkeää, ettei tutkimusta hidastettaisi vaan sitä yritettäisiin nopeuttaa. Patentoimisesta säästyvä raha voitaisiin käyttää tulosten tekemiseen. Lääkepatenttijärjestelmän lakkauttaminen on välttämätöntä tautien tutkimuksen tehostamisen kannalta.
Suomessa ainoa poliittinen puolue, joka on ottanut selkeän kannan patenttijärjestelmän lakkauttamiseen, on Piraattipuolue. Piraatit haluaisivat pysäyttää kehitystä haittaavan patenttijärjestelmän kerralla. Piraatit eivät ole asiansa kanssa yksin. Myös muut kansainväliset tahot, kuten Lääkärit ilman rajoja, ovat lääkepatenttijärjestelmän lopettamisen kannalla.
Vaihtoehtoisessa mallissa valtio rahoittaisi suoremmin tutkimusta. Tällä hetkellä valtio rahoittaa tutkimuksen ostamalla yrityksiltä lääkkeitä. Suoralla tutkimuksen rahoituksella ja tiedon vapautumisella olisi laskeva vaikutus lääkkeiden hintoihin. Tämä näkyisi myös kehitysmaissa, joissa lääkkeiden kovat hinnat ovat todella paha ongelma.
Vaihtoehtoisesta mallista voi lukea Piraattipuolueen kotisivuilta.

Flattr this

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpö. Höpö. Ilman patentteja lääketeollisuus olisi romahtanut ajat sitten. Kellään ei olisi ollut varaa kehittää uusia lääkemolekyylejä, koska onnistuneet tulokset olisi hyödynnetty pimeiden firmojen toimesta.

Pekka Raukko

Jos lääketutkimuksen rahoitus todellakin hoidetaan kokonaan julkisin varoin, niin että kaikki maailman valtiot ponnistelevat yhteisin voimin yhteisen hyvän puolesta, niin silloin patentit voidaan poistaa ja lääkkeet jakaa ilmaiseksi niitä tarvitseville.
Tästä tilanteesta ollaan todellisuudessa vielä varsin kaukana, eikä sosialismi voittokulku tulevaisuudessakaan näytä minusta aivan yhtä itsestään selvältä kuin sinusta.

Käyttäjän juhorutila kuva
Juho Rutila

Enpä tiedä miten lääketeollisuus olisi romahtanut. Yleinen väite monopolien puolustajilta on juuri tuo. Jos ei tätä ja tätä ole, ei olisi olemassa näitä ja näitä. Kyllähän tuossakin esimerkissä rahoitus onnistuttiin hankkimaan. Eikä patenttien puute sulje pois hyötymistä tutkimustuloksista rahallisesti. Lääkkeiden valmistajilla (valtioiden lisäksi) olisi edelleen kiinnostus rahoittaa lääketutkimusta.

Piraattien ajatukset usein rinnastetaan sosialismiin. Kuten tiedämme, sosialismi ei ole kovin hyvin pärjännyt. Itse näen nämä ajatukset siltä kantilta, että miten olisi mahdollista tehdä rahaa ilman valtion myöntämää monopolia johonkin tietoon. Vastaus ei ehkä vielä ole aivan kirkas, mutta kyllä se mahdollista on.

Toimituksen poiminnat