Juho Rutila Piraattiajatuksia

Ei tekijänoikeutta

Lueskeltuani Mike Masnickin loistavasta Techdirt-blogista vaatimuksista tekijänoikeuden ulottamisesta myös muotialaan (linkki), ajattelin aikani kuluksi ja muistutukseksi listata muutaman alan, jossa ei ole käytössä tekijänoikeuden tai patenttien antamaa monopolia.

Muoti

Kyllä, jos olen oikein ymmärtänyt, muotialalla tekijänoikeuden suoja on hyvin vähäinen.
Tyylejä kopioidaan ja suuntauksia otetaan isoilta muotitaloilta. Silti ala on vahva ja koko ajan kehittyvä. Uusia ideoita ja tyylejä tuntuu tulevan joka vuodenajalle säännöllisesti. Missään vaiheessa ei voida tuudittautua tekijänoikeuden suomaan monopoliasemaan vaan on tehtävä parempaa ja hienompaa kuin kilpailijat.

Suurempi uhka muotialalla ovat väärennökset. Muotiala pelaakin hyvin pitkälle tavaramerkkisuojan avulla. On ihan oikein kopioida Dolce & Cabbanan tyyliä, mutta ei saa väittää tuotteen olevan D&C.

Tekijänoikeussuoja tähän tilanteeseen voisi olla suorastaan haitallinen. Yhä enemmän rahaa ja panosta laitettaisiin lakituvassa tappelemiseen kuin muodin tekemiseen. Kymmenen vuoden takaiset muotisuuntaukset voisivatkin yhtäkkiä rajoittaa jotain uutta tyyliä tai ainakin siitä pitäisi maksaa rojaltit edelliselle suunnittelijalle. Jos vielä muodin yksityinen kopiointi kiellettäisiin, ompelukoneille lyötäisiin "kasettimaksu", koska sillä voi tehdä tekijänoikeudella suojattuja vaatteita. Yhtäkkiä kotona ompeleminen tappaisi muotialan.

Reseptit

Itsekin innokkaana leipurina ja kokkaajana olen erittäin tyytyväinen, ettei reseptejä voi suojata millään immateriaalioikeudella. Muuten joutuisin tyytymään joka päivä puna-valko-ruudulliseen jättikeittokirjaan miettiessäni päivän ruokaa. On helpompaa laittaa Googleen pääraaka-aineet ja poimia jonkun nettiin kirjoittama resepti kuin selailla kirjoja läpi.

Vaikka näin "varastankin" jonkun tekemän keksinnön (kanaa homejuustopedillä) ruokateollisuus elää ja voi hyvin. Ikävä kyllä ruokaa ei voi kopioida, joten jonkun on edelleen kasvatettava ja valmistettava ruokaa. Tässä yhtälössä ruoan valmistajan taito ja hinnoittelu antaa kilpailuedun, eikä yksinoikeus johonkin ohjeeseen (ellei ohje ole salainen).

Jos resepteille annettaisiin jokin patentin kaltainen suoja, olisi edessä synkät ajat. Isot ruokatalot kilvan "patentoisivat" yleisimmät ruokareseptit. Ravintolat maksaisivat lisenssimaksuja ruokataloille (tai toisilleen) ja tämä näkyisi suoraan ruoan hinnassa. Netissä olevat yhteisövetoiset reseptipalvelut ajettaisiin alas ja reseptejä voisi ostaa taas kirjakaupasta tai Kindleen. Yhtäkkiä reseptien vaihtaminen kavereiden kesken tappaisi ruokateollisuuden.

Kuten hyvä ystäväni aina muistuttaa: Ei ole olemassa alaa, jossa immateriaalirajoitteet olisivat olleet ensin. Kaikki alat ovat kehittyneet ilman immateriaalisuojaa. Jossain vaiheessa, jostain syystä, alalle on tuotu immateriaalisuoja ja kehitys on sen jälkeen hidastunut.Mitä muita tekijänoikeudettomia aloja on? Pitäisikö yllä olevilla aloillakin olla vahvempi immateriaalisuoja? Vai onko niillä jo? Kommentoi!
Flattr this

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

K Veikko

Näinhän se on. On helpompi tehdä bisnestä sijoittamalla lobbaamiseen ja poliitikkoihin vaikuttamiseen kuin että raha sijoitettaisiin tuotteen kehittämiseen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On kolmaskin ala, johon "tekijänoikeussuojaa" on joskus suunniteltu ihan tosissaan: urheilu. Onhan niin väärin, että bändin basistilla on periaatteessa oikeus korvauksiin esimerkiksi TV-lähetyksen kaupallisesta käytöstä, mutta keskushyökkääjällä ei... ; )

Käyttäjän juhorutila kuva
Juho Rutila

Urheilustahan on jenkkilässä esimerkkeinä lisensoitu valokuvausoikeuksia lehdistölle ja urheiluliigat on tosi tarkkoja ettei niiden nimeä ja olemusta mainita "luvatta". Paikallinen lehdistö on sitten höystänyt urheiluraporttia piirretyllä kuvalla, jota jokin liiga ei voi ainakaan väittää omistavansa. Luulisi, että urheiluliigat oikein haluaisivat isoja lehtijuttuja otteluistaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

3# Juuri näin, bisnes on pysynyt urheiluliigojen käsissä eikä yksittäisiä urheilijoita verrata esiintyviin taiteilijoihin. Ja hyvä niin. Jos urheilijoilla olisi tekijänoikeus "tuotteeseensa", meille myytäisiin videokasetteja 1980-luvun parhaista jalkapallo-otteluista suorien TV-lähetysten sijasta... ; )

Toimituksen poiminnat