Juho Rutila Piraattiajatuksia

Vuokraa kopio

Ylen kulttuuriuutisissa Marko Röhr peräänkuuluttaa netin viedovuokraamojen kehittymistä, joka samalla vaikuttaisi elokuvien laittomaan lataukseen. Röhr on ajatusmallinsa kanssa oikeassa. Lailliset toimivat hyvät palvelut ovat paras ase ns. laitonta piratismia vastaan. Kukapa jaksaisi enää metsästää hd-laatuisia surround-äänillä varustettuja elokuvia vertasverkkojen uumenista vain huomatakseen, että ääni ei ole synkassa kuvan kanssa, jos niitä voisi ostaa yhdellä klikkauksella muutamalla eurolla netistä.

Vaikka laillisten palveluiden tarve on näköjään selvä, on liiketoimintamalli vielä hieman vanhanaikainen. Ei digitaalisia kopioita tarvitse eikä oikeastaan edes pysty vuokraamaan. Koko vuokrausidea on digitaaliaikana hyvin teennäinen. Vai miltä kuulostaisi, että vuokraan tai lainaan tämän tekstin sinulle, hyvä lukija, ja palautat sen sitten viikon päästä, että muutkin pääsevät sitä lukemaan?

Elokuvateollisuus on hyvää vauhtia tekemässä samat virheet kuin musiikkiteollisuus. Kannattaisi vain alusta asti tarjota hyviä palveluita, joista saa teknisesti laadukkaita ja tuoreita elokuvia tekstien kanssa. Ja samalla voi jättää ne vuokrausideat ja niistä seuraavat DRM-ratkaisut sinne huonojen ideoiden hyllylle musiikin DRM:n kanssa. Myykää palvelua, älkää kopioita.


Flattr this

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jouni Snellman (nimimerkki)

Elokuvien laitonta latausta ei ole olemassakaan paitsi erilaisten joka paikan kyttien ja tietysti Korkeimman Oikeuden mielestä.

Toimituksen poiminnat