Juho Rutila Piraattiajatuksia

Vastakkainasettelua

Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä oli juttua Tuomas Saukkosesta, Metallin kovimmasta työmyyrästä (linkki). Toimittaja yritti selvästi luoda jonkinlaista vastakkainasettelua Piraattipuolueen ja artistin/tuottajan välille. Mielestäni tässä kohtaa ollaan taas ymmärretty Piraattipuolueen ajatusmaailma ja tavoitteet väärin. Piraattipuolue ei ole artisteja vastaan (kuka musiikkia silloin tekisi) eikä myöskään musiikilla toimeentulonsa tekeviä vastaan. Toivoisinkin artistien ja muiden kulttuurin tekijöiden ja tuottajien vastaavan seuraaviin kysymyksiin, ennen kuin tuomitsevat piraattien ehdotukset.

  1. Kuvitteletko tulevaisuudessa saavasi työllesi sopivan korvauksen vain myymällä kopioita tekemästäsi teoksesta? Kuinka suuri osuus kopioiden myyminen olisi teoksen tuloista?
  2. Onko oikein antaa tuntuva sakko teoksestasi kiinnostuneelle ihmiselle, jos hän on kopioinut teoksen luvattomasti?
  3. Oletetaan, että teoksesi luvattomasti ladannut ihminen ei aio ikinä maksaa sinulle senttiäkään teoksesi kopiosta. Onko silloin jotenkin huono asia, että tämä henkilö kuitenkin nauttii teoksestasi?

Jos vastasit näihin kysymyksiin "ei", olet samoilla linjoilla Piraattipuolueen kanssa. Nämä kysymykset eivät tarjoa vastauksia siihen, miten teoksella voi saada rahaa myymättä kopioita siitä. Tilanne tulee kuitenkin olemaan tämä: äänilevyjen valmistajia ei tarvita tulevaisuudessa, artisteja ja tuottajia tarvitaan, kopioiden myyminen ei ole järkevää liiketoimintaa. Suosittelen miettimään millä toimintamalleilla tässä yhtälössä selviää.

Flattr this

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat